Chyba każdy lubi czekoladę. To jeden z naszych ulubionych przysmaków, po który często sięgamy. W wielu przypadkach dodaje nam energii oraz poprawia samopoczucie. Jest pyszna, ale najczęściej jedzenie jej powoduje u nas wyrzuty sumienia. Są one spowodowane tym, że najczęściej ciężko nam się powstrzymać od zjedzenia tylko malutkiego kawałeczka (do tego trzeba mieć dużo silnej woli) oraz tym, że czekolada jest wysokokaloryczna. Czekolada może uzależniać, więc powinniśmy się pilnować i sięgać po nią z rozsądkiem, ale naprawdę warto czasami po nią sięgnąć. Poniżej znajdziecie kilka korzyści dla waszego zdrowia, które wywołuje czekolada.
Skład czekolady
Skład czekolady może być różny. Im lepszej jakości czekolada, tym lepszy skład, a co za tym idzie więcej substancji, które są dobre dla naszego organizmu. Takie substancje to:
- węglowodany
- magnez
- żelazo
- białko
- potas
- miedź
- cynk
- niacyna
- błonnik
- antyoksydanty
- witaminy A, E i B.
W białej czekoladzie znajdziecie też dużą ilość wapnia. Jeżeli chodzi o dobrą jakość czekolady, to ja zawsze wybieram czekoladę marki Lindt: https://sklep.lindt.pl/. Możecie sprawdzić skład tej czekolady i porównać z innymi markami.
Zastrzyk energii
Po spożyciu czekolady powinniśmy zaobserwować wzrost energii oraz poprawę koncentracji. Redukuje także uczucie stresu i zmęczenia. Powinniśmy mieć tabliczkę czekolady w momencie wspinaczki górskiej lub przy intensywnym treningu. Węglowodany, magnez, potas i żelazo dodają energii, dobrze wypływają na układ nerwowy, podnoszą sprawność intelektualną. Można też za pomocą czekolady zwalczyć chwilową chandrę, bo niektóre jej składniki podnoszą poziom serotoniny. Jeżeli nie chcemy spożywać czekolady, to możemy zainwestować w siebie i wykupić sobie czekoladowy zabieg, który zrelaksuje nas.
Odporność organizmu
Czekolada ma wszechstronne działanie i może nam pomóc w walce z niektórymi schorzeniami czy chorobami. Na przykład ciemna czekolada łagodzi kaszel bez uczucia senności oraz wspomaga pracę nerek. Dzięki temu, że posiada cynk to wspomaga nasz układ odpornościowy. Czekolada może nam pomóc w gorączce czy problemach trawiennych, bólach głowy i wielu wielu innych. Istnieją wyniki badań, które stwierdzają, że czekolada najmniej szkodzi zębom, ponieważ posiada substancje bakteriobójcze.
Ochrona przed chorobami i to poważnymi
Magnez jest potrzebny w naszym organizmie. Potrzebują go mięśnie i cały układ nerwowy, a także serce. Chroni nasz przed niedokrwieniem i niedotlenieniem. Pomaga też przy osteoporozie, ponieważ jest niezbędny, jeżeli chcemy mieć mocne kości. Czekolada wspomaga układ krążenia. Chroni nas przed zatorami lub zakrzepami, ułatwiając przepływ krwi w naszych żyłach. Oprócz tego spowalnia procesy starzenia, likwiduje stany zapalne, obniża cholesterol oraz reguluje ciśnienie.
Przeciwwskazania
Pamiętajcie, że czekolada ma też kilka wad. Nie powinny go spożywać między innymi osoby z cukrzycą, kamicą nerkową, regularnymi migrenami oraz z dużymi problemami trawiennymi. Pamiętajcie też, że nadmiar czekolady może doprowadzić do nadwagi.
O! Takich właśnie porad szukałam. Dzięki wielkie, z całą pewnością się przydadzą.